HKC "SVETI FRANJO"

HKC "Sveti Franjo" Tuzla
ŠTO JE TO HKC "SVETI FRANJO"? 

U Tuzli je u tijeku arhitektonska revitalizacija stare povijesne gradske jezgre, dakle Trg Slobode sa višestoljetnim crkvištem, mjestom stare katoličke crkve. Jedan od najznačajnijih objekata staroga centra bio je i objekt katoličke crkve na toj lokaciji koja je u sklopu samoga središta povijesne jezgre. Franjevački samostan Tuzla pokrenuo je 2009. Godine projekt izgradnje Hrvatskog kulturnog centra »Sveti Franjo« u Tuzli. Ideja je bila arhitektonski revitalizirati objekt stare tuzlanske katoličke crkve sa pratećim objektom u centru grada, koji bi svojom namjenom služio prvotno za kulturna okupljanja i događanja. Sam način revitalizacije, primijenjeni postupci i sama materijalizacija pozitivno su ocijenjeni u stručnoj javnosti i cjelovito su prezentirani u jednom stručnom časopisu za arhitekturu (AGD Profi. Magazin za arhitekturu, gradnju i dizajn. Broj 31/2008, str. 24-29). Objekt Hrvatskoga kulturnog centra "Sveti Franjo" trebao je riješiti nekoliko zahtjeva: ponajprije revitalizirati objekt porušene katoličke crkve u sklopu cjelovite revitalizacije gradske jezgre grada Tuzle; zatim dati nove kulturne sadržaje u tome revitaliziranome objektu, tj. osigurati prostor za raznolike kulturne sadržaje, priredbe, prezentacije, izložbe, druženja; prije svega osigurati učinkovitu i jedinstvenu konstruktivnu izvedbu toga objekta; i na koncu, ostvariti svrsishodne, logične i žive sadržaje koji će dati smisao i život budućem objektu u kojem bi Hrvati i drugi građani grada Tuzle prezentirali svoju kulturnu ponudu i time osigurali istinsku multikulturalnost i suživot u gradu Tuzli.

MULTIFUNKCIONALNA DVORANA. Sam kompleks HKC "Sveti Franjo" sačinjen je od tri dijela: Osnovni dio čini univerzalna multifunkcionalna dvorana, odnosno moderno arhitektonski oživljena stara tuzlanska crkva, koncipirana otvoreno – transparentno koja pruža raznolike mogućnosti korištenja: kao dvorana za predavanja, glazbene susrete, književne večeri, nastupe folklora, kazališne predstave, koncerte klasične glazbe ili opernih arija i sl. Scenografija objekta se prilagođava potrebama, svi prostori su otvoreni, a središnji dio otvoren je dodatno i napolje, i spaja dva dijela objekta.

PRATEĆI OBJEKT. Prateći objekt je arhitektonski koncipiran tako da pruža potporu osnovnom sadržaju, a služi za: prijem i susret s gostima, ima malu dvoranu za predavanja, prostor za probe tamburaša, zborova, unutar prostora je caffe bar za druženja, na drugom katu knjižnica te dvorane za sastanke i prateći uredi. ALEJA FRANJEVACA. Veza između dva objekta je Aleja franjevaca, odnosno biste zaslužnih franjevaca u prirodnom okolišu, uokvirene valovitim drvenim podom koji sugerira uzburkanu franjevačku povijest u BiH, a koja je darivala ovdašnjem čovjeku upravo u franjevcima jednu vrstu sigurnosti i utemeljenja vlastitoga narodnoga i kulturnoga identiteta. Ostali dio parcele riješen je tradicionalno sa šetnicom oko objekta i klupama ispod lipa, a ispred objekta bi bio postavljen križ – raspelo kao spomen na sve franjevce i na sve druge koji su ovaj objekt toliko voljeli i za kojega su na različite načine ili vezani.

FUNKCIJA HKC-a "SVETI FRANJO". Izgradnjom Hrvatskoga kulturnog centra "Sveti Franjo" dobio bi se prostor koji bi zadovoljio sada već narasle potrebe s obzirom na kulturne manifestacije koje Franjevački samostan, samostalno ili u suradnji s drugim udrugama i institucijama organizira. Osim što bi se samom izgradnjom dobio neophodan prostor za kulturnu scenu, otvorilo bi se sedam radnih mjesta za mlade ljude, prvenstveno ovdašnje Hrvate, koji žele nastaviti svoj život i izgrađivati svoje obitelji u gradu Tuzli. Time bi se dao pozitivni doprinos u ostanku i zaposlenju mladih ljudi koji svoju budućnost vide u ovome gradu i Bosni i Hercegovini.

Theme images by hdoddema. Powered by Blogger.