LISTARI - Molitveni ophod oko sela

FOTO: Župa Uznesenja BDM Breške | 

Nit tradicije stare najmanje stotinu godinu, jer nitko od živućih mještana ne zna kad je nastala, ni ove se godine nije prekinula. Naime, svake godine uoči svetkovine Spasova ili Uzašašća Gospodnjega, a ove godine 12. svibnja, na spomendan sv. Leopolda Mandića, grupa mještana Gornje Obodnice – tzv. listari, organiziraju molitveni ophod oko sela. Na tom putu, obilazeći krajnje šume i njive koje su u vlasništvu Obodničana, mole dobroga Boga za blagoslov i urod ljetine, da im led i loše vrijeme ne potuku usjeve na njivama. Ovaj prastari i uopće jedinstven običaj u Bosni i Hercegovini zadržao se još jedino u dvama selima tuzlanskoga kraja: u spomenutoj Gornjoj Obodnici i susjednoj Drijenči.

Izvor: Župa Uznesenja BDM Breške

Obodnički listari započeli su pohod s mjesnoga groblja, na kojemu se najprije pomole na grobu posljednjega preminulog listara. Jedan od listara uvijek nosi stari drveni križ na čelu. Ove je godine Božo Marković nosio križ, a za njim su išli još Ilija Mrkonjić, Milijan Marić, Vinko Pavić i Ivica Mrkonjić. Zatim su put nastavili preko Majevice i spustili se u Dvor do kapele Gospe Lurdske. Tu je u 10 sati slavljena sveta misa za listare i ostale mještane koji ne idu s njima. Misu je slavio vikar Franjevačkog samostana u Tuzli fra Mario Katušić, koji je u sažetoj propovijedi kazao koju riječ o smislu i značenju blagoslova u našem životu. Kazao je i da ovaj običaj listarenja ne smije biti samo čuvanje tradicije, nego stvaran osjećaj zazivanja Božjega blagoslova. Poslije mise Mara Pavlović i Ruža Pejkunović pripremile su listarima kavu i okrepu. Iz Dvora su se listari, a pridružili su im se još Željko i Milijan Pavlović, spustili do Donje Obodnice i iznad sela Avdibašića i Dragunje, moleći putem krunicu i put križa. Odatle su se preko Cerika vratili na Majevicu. Veći dio puta pratila ih je rodna kiša. Za vrijeme ophoda također su se sjetili i pokojnoga Marka Pavića, koji je jedne prijeratne godine, kad je kiša danima padala, obuo čizme na noge i obukao kabanicu te sâm obišao selo moleći od Boga blagoslov.

Pretpostavka je da je ovaj običaj listarenja, odnosno blagoslova polja, ostao još iz osmanskih vremena kada su fratri povremeno obilazili pojedine krajeve ili pak kad su bili u Srednjoj Lipnici, a opsluživali prostrano područje tuzlanskoga kraja. Vjerojatno su upućivali mještane da sami obiđu svoja sela, šume i njive, jer jedan fratar nije mogao stići do svakog sela. Kako bilo, ovaj prastari običaj oslikava dušu našega naroda, pokazuje njegov vjerski identitet koji se nažalost sve više gubi.

Theme images by hdoddema. Powered by Blogger.