Blagdan Velike Gospe na Breškama: “Obitelj je povlašteno mjesto svetoga života”


15.8. se proslavlja blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, jedan od najvećih blagdana katolika diljem svijeta.

Tradicija proslave ovog velikog blagdana za većinu vjernika tuzlanskog kraja danas je na Breškama. Župa Breške simbol je slavlja i okupljanja obitelji i prijatelja koji tijekom trodnevnice uz molitvu dočekuju blagdan Velike Gospe, zaštitnice ove župe.

Misno slavlje kojem je danas nazočilo stotine vjernika predvodio je fra Fabio Badrov, franjevac Bosne Srebrene na poslijediplomskom studiju u Rimu.

Fra Fabio je tijekom svoje propovijedi naglasio  kako nam Crkva danas stavlja pred oči lik jedne posebne žene, tako važne za našu kršćansku vjeru.

“Slavimo Veliku Gospu. Velika je to žena. Velik je Bog koji ju je obdario tolikim milostima i darovima. Velika je i Marija koja je pristala na suradnju s Bogom. Gospu i brojne svece rado častimo, mnoge toliko da uopće ne osjetimo potrebu da ih nasljedujemo u svome životu. Štoviše, kao da osjetimo da ih ne možemo nasljedovati. Slično je i s našim odnosom prema Gospi. Čini se kao da Mariju smatramo takoreći „sretnom“ što ju je Bog izabrao za jednu tako važnu ulogu, a mi se eto trebamo pomiriti sa svojom prosječnošću”, kazao je fra Fabio Badrov.

Današnja svetkovina poručuje nam nešto važno: Da, Marijino uznesenje na nebo jest besplatan i nezaslužen Božji dar i milost, ali u suradnji s Bogom. Marija je povjerovala i pristala surađivati s Bogom. Sv. Augustin kaže: „Bog, koji te je stvorio bez tebe, neće te i spasiti bez tebe!“

Vjernike je tijekom mise upitao kolike smo samo darove primili od Boga?

“Počevši od rođenja i djetinjstva, preko odrasle dobi, ženidbe i udaje, rođenja svoje djece pa sve do starosti i smrti, nema ništa što nismo primili od Boga. Apsolutno ništa. I to sve besplatno i nezasluženo. Gospa nas uči zahvalnom primanju darova od Boga. Pokazuje nam kako zahvalna i ponizna srca surađivati s Bogom. Pokazuje nam kako svega sebe dati za dobro svojih bližnjih. Koliko se često događa da zanemarujemo, štoviše proganjamo one sebi najbliže, tj. u vlastitim obiteljima!? Na sve strane slušamo o obiteljskom nasilju, toj rak-rani našeg društva i naroda. Koliko je uništenih ljudskih života, bilo muževa ili žena bilo djece, zbog alkohola, kocke, nasilja među nama!? A Gospa u svojoj Svetoj Obitelji pokazuje nam posve drugi put, onaj ljudski, kršćanski put. Marija nas poziva na svetost obitelji. Obitelj je, braćo i sestre, – to dobro zapamtite – povlašteno mjesto svetoga života”, kazao je fra Fabio.

A zatim je poručio nazočnima: “Izgori za svoju obitelj, potroši svega sebe za dobro svojih ukućana, a da nikad ne istakneš svoje zasluge, da nikad drugima ne nabiješ na nos koliko si dobra učinio!”

Prema riječima fra Fabia, svake godine okupljamo se na Gospojino u velikom broju na Breškama. Drag nam je ovaj današnji dan, bilo zbog mise i zavjeta, bilo zbog susreta s dragim osobama koje nismo dugo vidjeli, bilo zbog vašara, ali ono čemu najviše težimo na ovaj dan je okupiti obitelj.

“Dragi roditelji i vi mladi koji ćete to uskoro postati, zapamtite jedno. Svako je dijete dar, Božji dar s kojim Bog ima svoj plan. Normalno je da roditelji imaju želje za svoje dijete, žele mu najbolje. Ipak, žalosno je gledati situacije u kojima roditelji nisu mogli prihvatiti da njihovo dijete u svojoj punoljetnosti ne želi izvršavati ono što bi oni htjeli: ne želi završavati škole koje oni žele, ne želi izabrati poziv za koji on misle da treba, ne želi se vjenčati s osobom s kojom bi oni htjeli. Naša djeca nisu naša svojina. Glavna je roditeljska briga podržavati u djetinjstvu ono svjetlo vjere koje je dijete primilo na krštenju. Naravno da je roditelj dužan i pružiti osnovne uvjete za normalan rast i razvoj svoga djeteta: obrazovanje, sport, neke druge izvannastavne aktivnosti itd… Međutim, ne vidimo koliko nas je zarobio duh društva i vremena u kojem živimo. Stalno govorimo o bezdušnom Zapadu koji ni u što ne vjeruje osim u novac, a nevjerojatnom brzinom preuzimamo što nam se nameće. Budite iskreni prema sebi: Ima li išta opasnije od rečenice: „Kad sam se ja patio, neka se moje dijete ne pati!“ Ima, istina, takve djece koja se pate, ali koliko ih je među nama ovdje??? Pod krinkom brige i ljubavi, u mnogim obiteljima djeca su postala kućna božanstva. Sve mu daj da ne plače jer druga djeca u razredu to sve imaju. A jesi li ikad uzeo/uzela svoje dijete da mu objasniš da se nešto možda i ne može imati ili čak da se može i živjeti bez toga?”,  dodaje fra Fabio Badrov.

Nakon misnog slavlja, danas je organizirano  tradicionalno slavlje i druženje mnoštva vjernika u dvorištu župne crkve uz glazbu i objed.

ALBUM
VIDEO

Theme images by hdoddema. Powered by Blogger.