Drijenča je mjesto kojem se vraća - XV. Drenačko sijelo



Protekli vikend u Drijenči na Majevici je održano 15." Drenačko sijelo" koje je okupilo stotine mještana i gostiju, domaćih ali i iz dijaspore. Ovo jedinstveno druženje organizuje se sa ciljem boljeg povezivanja ljudi, saradnje i stvaranja nekih novih projekata u ovom zanimljivom selu.

Piše: Nataša Tadić

Drijenča je od Tuzle udaljena oko 25 km i pripada Opštini Čelić. Drijenča je smještena na obroncima Majevice i ima oko 300 kuća u devet zaseoka. To su Kolice, Martinovići, Dugonje, Brdo, Lučići, Dalgine, Toljaci, Brčine, Perivoj i Bučje.

Osim prirodnih ljepota i duge tradicije i običaja, Drijenča je posljednjih godina postala prepoznatljiva i po " Drenačkom sijelu". Kao i u ostalim selima, pa tako i u ovom, većina stanovnika je odselila van BiH. Međutim, početkom avgusta, svake godine sakupe se i oni koji tu žive i oni koji dođu iz dijaspore, pa tako i ove godine. Inače, još 2007. godine grupa mještana i tadašnji župnik Fra Marko Antić su došli na ideju da organizuju ovu vrstu druženja koje svake godine na isto mjesto vraća stotine mještana. Oni koji su ostali da žive u ovom selu, daju sve od sebe da selo opstane.

"Svih 365 mi živimo ovdje, snalazimo se i pokušavamo napraviti uslove života u Drijenči dostojne današnjeg čovjeka. I vi kada dođete da se osjećate ugodno. Da imamo ovo osnovno što nam je potrebno, a to su ceste, rasvjeta. itd. Međutim, da se to sve realizira, potrebno je jako puno truda. Mi u mjesnoj zajednici smo posljednjih desetak godina realizirali niz projekata . To smo uspjeli zahvaljujući vama i projektima Vlade Republike Hrvatske te ovdje sa nekih nivoa vlasti"- rekao je Vinko Pavlović u ime Mjesne zajednice Drijenča. Pavlović nije krio zadovoljstvo što je , po nekim procjenama, oko 700 osoba došlo na ovo poznato druženje.

" Cilj sjela je prije svega druženje. Kako veliki broj Drenčana živi van Drijenče, rasuti po cijelom svijetu ovo je jedinstvena prilika da se skupimo u što većem broju i družimo se. Obzirom da na sijelo dolaze i djeca koja nisu rođena ovdje, to je prilika da se međusobno i upoznamo"- ističe Pavlović.

Drijenča danas ima oko 200 stanovnika i uglavnom svojim radom i trudom kroz projekte stvaraju sebi bolje uslove za život, a nadaju se u budućnosti većoj podršci sa svih nivoa vlasti u BiH.


Theme images by hdoddema. Powered by Blogger.