Katolički školski centar "Sveti Franjo" Tuzla - Povijest centra

FOTO: Danijel Marković 


Općenito o Centru

 U Tuzli od 1995. godine postoji Katolički školski centar "Sveti Franjo" koji vodi posebnu brigu o odgoju i obrazovanju mladih. On je baštinik duge tradicije kvalitetnih škola koje su vodile časne sestre Kćeri  Božje ljubavi u protekla dva stoljeća. Ova škola je počela s radom u Tuzli 1883. godine pod njihovim vodstvom. Prema pisanoj dokumentaciji i svjedočenju starijih, bile su to dobro organizirane i kvalitetne škole. Nakon dolaska komunista na vlast nakon Drugog svjetskog rata, sve škole ove vrste zatvorene su, a imovina konfiscirana.

 Osamostaljenjem BiH kao suverene države stvorili su se uvjeti za ponovno otvaranje takvih škola. Tako je Vrhbosanska nadbiskupija još u ratu željela obnoviti bogatu tradiciju školstva pa su otvoreni centri u Sarajevu, Zenici i Tuzli, a nešto kasnije u Žepču, Konjicu, Travniku, Banjoj Luci i Bihaću.

 Katoličke škole imaju svoju povijest  koliko i sama Crkva, jer je središte poslanja čovjek i sve ono što ga čini plemenitim, naprednijim, boljim i sretnijim. Tako su prva opismenjavanja i škole nikle upravo u krilu Crkve.

 
 KŠC "Sveti Franjo" ostvaruje službu od opće društvene koristi i premda je jasno formirana u svjetlu katoličkog odgoja, ona nije rezervirana samo za katolike, nego je otvorena svima koji cijene i traže njen kvalificirani odgojni koncept.

 Danas je KŠC "Sveti Franjo" u Tuzli priznata ustanova koja djeluje ne samo na planu odgoja i obrazovanja, što je prvotna zadaća ovog Centra, nego i na ostalim kulturnim, umjetničkim, sportskim i svim drugim događanjima u gradu i regiji koji su u službi oplemenjivanja čovjeka.

 Ravnatelj Centra je u ime osnivača Vrhbosanske nadbiskupije trenutačno vlč. Marko Zubak.

FOTO: Danijel Marković 

Opća gimnazija

 Opća gimnazija počela je s radom 6. studenog 1995. godine u prostoru Osnovne škole "Pazar"  u Tuzli sa 102 učenika raspoređena u četiri odjeljenja. Nakon dvije godine rada, 1997. godine preseljena je u Srednju mašinsku školu. Nastava se odvijala u Mašinskoj školi do jeseni 2001. godine, a potom u novoizgrađenom, suvremeno opremljenom Katoličkom školskom centru "Sveti Franjo" u Klosterskoj ulici u centru grada. Tada uz Gimnaziju počinje s radom i Osnovna škola. Radove na izgradnji centra vodio je svećenik Josip-Jozo Batinić.

 Gimnazija je postala prepoznatljiva po svome radu i uživa velik ugled, ne samo u gradu Tuzli, nego i čitavoj regiji. Generacije svršenih maturanata nastavljaju  svoje školovanje na Tuzlanskom sveučilištu, ali i  u Sarajevu, Osijeku, Zagrebu, Dubrovniku, Austriji, Njemačkoj i SAD-u.


 Škola je otvorena svim učenicima, koji žele kvalitetno gimnazijsko školovanje europskoga tipa. Našu školu pohađaju svi, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. Sloboda, odgovornost, ljubav, povjerenje i cjeloživotno učenje vrijednosti su koje ocrtavaju svojstven identitet naše Opće gimnazije.
Škola raspolaže svim potrebnim sadržajima, od velike sportske dvorane, vanjskog igrališta, multimedijalnog amfiteatra, knjižnice s potrebnim brojem knjiga za lektiru, kabinetima informatike, prirodnih znanosti, stranih jezika i umjetnosti.

 Naglasak stavljamo ne samo na obrazovanje nego i na odgoj te izvannastavne aktivnosti. Brojne su sekcije od informatičke, foto-filmske, novinarske, dramske, zbora, likovne, ekološke i sportskih sekcija, u kojima učenici razvijaju svoje talente. Brojna priznanja i osvojene nagrade svjedoče o kontuiranom kvalitetnom radu ove Gimnazije.

 Naša posebnost je kvalitetan i kreativan odgoj i obrazovanje budućih studenata koji će uspješno studirati na željenim fakultetima.
Dužnost direktora Opće gimnazije obnaša profesor Alen Matošević.


Osnovna škola

 Osnovna škola u sastavu Katoličkog školskog centra "Sveti Franjo" počela je s radom školske 2001./2002. godine. 
Ostvarujemo našu viziju kvalitetne i sigurne škole, bliske životu, u kojoj je ugodno učiti i raditi i u kojoj se svi ponašaju odgovorno pridonoseći radnom i prijateljskom ozračju, u kojoj se međusobne nesuglasice rješavaju dogovorom, a sudionici odgojno – obrazovnog procesa međusobno uvažavaju i poštuju.
 
 Zahtjev za katoličkim identitetom škole ne pretpostavlja zatvaranje pred svijetom, pred drugima i drugačijima, nego upravo suprotno, pretpostavlja još veće dijaloško otvaranje prema svijetu, drugima i drugačijima.

 Svojim programom pokazujemo  da je moguće živjeti u različitosti, uvažavajući drugoga i drugačijega, poštujući svačije opredjeljenje, uzimajući u obzir da je to obogaćenje, a ne osiromašenje.
Naši učenici tijekom svih ovih godina postižu izvrsne rezulate na natjecanjima gradske, županijske, državne i međunarodne razine. Nastojimo učiniti školu kreativnim mjestom za učenje, a ne mjestom gdje caruju pritisak, nepovjerenje i kontrola. Pružamo osobnu brigu za svakog učenika.

 U Osnovnoj školi djeluju brojne sekcije: likovna, dramska, literarna, sportska, novinarska, zbor, klub mladih tehničara, kreativne radionice, prometna, plesna. Sudjelovanjem u izvannastavnim aktivnostima učenici stječu razne vrline, afirmaciju osobnosti i pretvaraju u stvarnost stih himne naših Centara „naši su Centri naš drugi dom.

 Prepoznajemo potrebe naših učenika i roditelja, te smo organizirali i produženi boravak za učenike od I. do IV. razreda. Cilj je stvoriti boravak u kojemu će se djeca osjećati kao u svome domu. Kada riješe svoje školske obveze i napišu zadaću, vrijeme je za igru i druženje. Odgojiteljice to vrijeme osmišljaju tako da svima bude ugodno, a opet prožeto edukativno – zabavnim sadržajima.
 
Predanim i upornim radom stvorena je prepoznatljiva kvaliteta što je i bio naš cilj.

Direktorica škole je profesorica Žana Altumbabić, a pedagoginja Ana (s. Elizabeta) Ćosić. 

FOTO: Danijel Marković 
Theme images by hdoddema. Powered by Blogger.