Poziv za manifestaciju „15. Međunarodni Poljosajam“ koja će se održati 22.10. do 24.10.2021. godine u Breškama
Poštovani,
pozivamo Vas da svojim prisustvom uveličate manifestaciju 15. Međunarodni Poljosajma, koja će se održati 22.10. do 24.10.2021. godine u Breškama, grad Tuzla. Radujemo se Vašem dolasku.
P R O
T O K O L
za održavanje 15.
Međunarodnog Poljosajma,
Breške, grad Tuzla, u periodu 22.10.-24.10.2021.
godine
PETAK 22.10.2021 godine:
- 08:00 - 10:00 –
Prijem gostiju, registracija i smještaj izlagača;
- 10:00 -12:00 –Promocija
tradicionalnih proizvoda, zanata, kulture, običaja, tradicionalnih jela, autohtonih
grla stoke
- Međunarodni stručni skup „Tradicionalni proizvodi i usluge u funkciji ruralnog razvoja i turizma“ I.DAN
Vrijeme |
Aktivnosti |
12:00-12:15 |
Otvaranje stručnog skupa, obraćanje organizatora i
gostiju |
12:15-12:30 |
„Mogućnosti ruralnog razvoja i poljoprivrede uz pomoć IFAD i grada Tuzla“
gosp. Senad Ćerimagić, direktor poljoprivredne
zadruge Agropromet, G.Tuzla, BIH |
12:30-12:50 |
„Stanje i perspektiva razvoja ruralnog turizma“ gosp. Miralem Mešković, dipl.ecc., direktor
Turističke zajednice Tuzlanskog kantona, Tuzla, BIH |
12:50- 13:10 |
„Animalna poljoprivredna proizvodnja na TK, stanje i mogućnosti“ doc.dr.sci. Amir Hasić, Odsjek za agronomiju, Tehnološki
fakultet Univerziteta u Tuzli, BIH |
13:10- 13:25 |
„Tehnologija proizvodnje sirćeta od autohtonih jabuka“ dr.sc. Ema Obralić, Tuzla, BIH |
13:25- 13:40 |
„Standardi u poljoprivrednoj proizvodnji“ dr.sc. Ema Obralić, Tuzla, BIH |
13:40- 13:50 |
„Postupci zaštite slavonske šunke“ gosp. Adam Zvonarević, potpredsjednik Udruge „UTVAJ“
Stari Mikanovci, R.Hrvatska |
-
14:00
– 15:00 – Svečano otvaranje manifestacije; obraćanje
organizatora, predstavnika vlasti i počasnih gostiju iz R.Hrvatske/R.Srbije,
kulturno - zabavni program
-
15:00 - 18:00 - Promocija starih zanata, tradicionalnih proizvoda , usluga, kulture i običaja
-
18:00 - Zatvaranje
sajamskog prostora
SUBOTA 23.10.2021.godine
08:00 - 10:00 – Prijem gostiju, registracija i
smještaj izlagača;
10:00 – 12:00 – Promocija
tradicionalnih proizvoda, zanata, kulture, običaja, tradicionalnih jela, autohtonih
grla stoke
Međunarodni stručni skup
„Tradicionalni proizvodi i usluge u funkciji ruralnog razvoja i turizma“
II. DAN
Vrijeme |
Aktivnosti |
11:45-12:00 |
Otvaranje stručnog skupa |
12:00-12:20 |
„Posebne vrijednosti autohtonih jabuka“ prof. dr.sc. Midhat Jašić, Tehnološki fakultet
Univerziteta u Tuzli, BiH |
12:20-12:40 |
„Higijenske mjere na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu -od staje
do stola“ prof.dr.sc.
Đurđica Ačkar, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište
Josipa Jurja Strossmayera, Osijek, R.Hrvatska |
12:40-13:00 |
„Proizvodnja rafiniranog i hladno
prešanog djevičanskog ulja“ prof.dr.sc. Tihomir Moslavac, Prehrambeno-tehnološki
fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Osijek, R.Hrvatska |
13:00-13:20 |
„Tradicionalne jabuke i njihova otpornost
na zarazu plavom plijesni“ doc.dr.sc. Ante Lončarević, Prehrambeno-tehnološki
fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Osijek, R.Hrvatske |
13:20-13:30 |
Pauza
|
13:30-13:50 |
„Stanje i prespektiva uzgoja bosanskohercegovačkog brdskog konja“ prof.dr.sc. Velija Katica, Veterinarski fakultet
Univerziteta u Sarajevu, BIH |
13:50-14:10 |
„Označavanje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj“ dr.sc. Dragan Solić, načelnik Sektora za uzgoj,
testiranje i genetsko vrednovanje, Hrvatska agencija za poljoprivredu i
Hranu, R.Hrvatska |
14:10-14:30 |
„Zdravstvena ispravnost i deklariranje roba namijenjenih prodaji u
trgovačkim lancima“ gđa. Mirela Klisurić, mag.biol.oecol. Agro-klaster
d.o.o. Vinkovci, R.Hrvatska |
14:30-14:50 |
„Povećanje ekonomičnosti pčelarenja proizvodnjom sortnih medova“ gosp. Stanko Čuljak, predsjednik pčelarskog saveza
Vukovarsko-srijemske županije, Vinkovci, R.Hrvatska |
14:50- 15:30 |
„Proizvodnja jagoda na otvorenom-primjeri dobre prakse“ gđa. Katica Barukčić, Vajska, R.Srbija |
15:30- 16:00 |
Rasprava, zaključci, zakuska |
- 15:30 -18:00
-Promocija starih zanata, tradicionalnih proizvoda, usluga, kulture i običaja,
ruralnog turizma, biološke raznolikosti i okoliša.
- 18.00 – Zatvaranje sajamskog prostora
NEDJELJA 24.10.2021 godine:
-
09:00 – 11:00 – Promocija starih zanata, tradicionalnih proizvoda, usluga, kulture i
običaja, ruralnog turizma, biološke raznolikosti i okoliša;
-
11:00 – Proizvodnja
gulaša od divljači na lovački način; promocija mogućnosti i perspektive lova
kao turističke ponude tuzlanskog kraja, izložba trofeja
-
13:30 – 15:00 – Konjičke
trke-konjički maraton; promocija turističkih kapaciteta, kulturne baštine ( stećci na planini Majevica)
i biološke raznolikosti;
-
15:00 - Svečano zatvaranje Poljosajma,
dodjela priznanja, zahvalnica, zakuska
Video i foto sa sajma 2020. godine
Post a Comment