Poziv za manifestaciju „15. Međunarodni Poljosajam“ koja će se održati 22.10. do 24.10.2021. godine u Breškama


Poštovani,

pozivamo Vas da svojim prisustvom uveličate manifestaciju 15. Međunarodni Poljosajma, koja će se održati 22.10. do 24.10.2021. godine u Breškama, grad Tuzla. Radujemo se Vašem dolasku. 

                                                  

P  R  O  T  O  K  O  L

 

za održavanje 15. Međunarodnog Poljosajma,

Breške, grad Tuzla, u periodu 22.10.-24.10.2021. godine

 

PETAK  22.10.2021 godine:

 

-         08:00 - 10:00 – Prijem gostiju, registracija i smještaj izlagača;

-     10:00 -12:00 –Promocija tradicionalnih proizvoda, zanata, kulture, običaja, tradicionalnih jela, autohtonih grla stoke

-     Međunarodni stručni skup „Tradicionalni proizvodi i usluge u funkciji ruralnog razvoja i turizma“ I.DAN

 

Vrijeme

Aktivnosti

12:00-12:15

Otvaranje stručnog skupa, obraćanje organizatora i gostiju

12:15-12:30

„Mogućnosti ruralnog razvoja i poljoprivrede uz pomoć IFAD i grada Tuzla“ gosp. Senad Ćerimagić, direktor poljoprivredne zadruge Agropromet, G.Tuzla, BIH

12:30-12:50

„Stanje i perspektiva razvoja ruralnog turizma“

gosp. Miralem Mešković, dipl.ecc., direktor Turističke zajednice Tuzlanskog kantona, Tuzla, BIH

12:50- 13:10

„Animalna poljoprivredna proizvodnja na TK, stanje i mogućnosti“

doc.dr.sci. Amir Hasić, Odsjek za agronomiju, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, BIH

13:10- 13:25

„Tehnologija proizvodnje sirćeta od autohtonih jabuka“

dr.sc. Ema Obralić, Tuzla, BIH

13:25- 13:40

„Standardi u poljoprivrednoj proizvodnji“

dr.sc. Ema Obralić, Tuzla, BIH

13:40- 13:50

„Postupci zaštite slavonske šunke“

gosp. Adam Zvonarević, potpredsjednik Udruge „UTVAJ“ Stari Mikanovci, R.Hrvatska

 

-          14:00 – 15:00 – Svečano otvaranje manifestacije; obraćanje organizatora, predstavnika vlasti i počasnih gostiju iz R.Hrvatske/R.Srbije, kulturno - zabavni program

-          15:00 - 18:00 - Promocija starih zanata, tradicionalnih proizvoda , usluga, kulture i običaja

-          18:00 - Zatvaranje sajamskog prostora


 

SUBOTA 23.10.2021.godine

 

08:00 - 10:00 – Prijem gostiju, registracija i smještaj izlagača;

10:00 – 12:00 – Promocija tradicionalnih proizvoda, zanata, kulture, običaja, tradicionalnih jela, autohtonih grla stoke

Međunarodni stručni skup

„Tradicionalni proizvodi i usluge u funkciji ruralnog razvoja i turizma“ II. DAN

 

 

Vrijeme

Aktivnosti

11:45-12:00

Otvaranje stručnog skupa

12:00-12:20

„Posebne vrijednosti autohtonih jabuka“

prof. dr.sc. Midhat Jašić, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, BiH

12:20-12:40

„Higijenske mjere na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu -od staje do stola“

 prof.dr.sc. Đurđica Ačkar,  Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Osijek, R.Hrvatska

12:40-13:00

 „Proizvodnja rafiniranog i hladno prešanog djevičanskog ulja“

prof.dr.sc. Tihomir Moslavac, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Osijek, R.Hrvatska

13:00-13:20

 „Tradicionalne jabuke i njihova otpornost na zarazu plavom plijesni“

doc.dr.sc. Ante Lončarević, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Osijek, R.Hrvatske

13:20-13:30

Pauza

 

13:30-13:50

„Stanje i prespektiva uzgoja bosanskohercegovačkog brdskog konja“ prof.dr.sc. Velija Katica, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, BIH

13:50-14:10

„Označavanje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj“

dr.sc. Dragan Solić, načelnik Sektora za uzgoj, testiranje i genetsko vrednovanje, Hrvatska agencija za poljoprivredu i Hranu, R.Hrvatska

14:10-14:30

„Zdravstvena ispravnost i deklariranje roba namijenjenih prodaji u trgovačkim lancima“

gđa. Mirela Klisurić, mag.biol.oecol. Agro-klaster d.o.o. Vinkovci, R.Hrvatska

14:30-14:50

„Povećanje ekonomičnosti pčelarenja proizvodnjom sortnih medova“

gosp. Stanko Čuljak, predsjednik pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije, Vinkovci, R.Hrvatska

14:50- 15:30

„Proizvodnja jagoda na otvorenom-primjeri dobre prakse“

gđa. Katica Barukčić, Vajska, R.Srbija

15:30-

16:00

Rasprava, zaključci, zakuska

 

     

-      15:30 -18:00 -Promocija starih zanata, tradicionalnih proizvoda, usluga, kulture i običaja, ruralnog turizma, biološke raznolikosti i okoliša.

-               18.00 – Zatvaranje sajamskog prostora

 

NEDJELJA  24.10.2021 godine:

 

-          09:00 – 11:00 – Promocija starih zanata, tradicionalnih proizvoda, usluga, kulture i običaja, ruralnog turizma, biološke raznolikosti i okoliša;

-          11:00 – Proizvodnja gulaša od divljači na lovački način; promocija mogućnosti i perspektive lova kao turističke ponude tuzlanskog kraja, izložba trofeja

-          13:30 – 15:00 – Konjičke trke-konjički maraton; promocija turističkih kapaciteta,    kulturne baštine ( stećci na planini Majevica) i biološke raznolikosti;

-          15:00 - Svečano zatvaranje Poljosajma, dodjela priznanja, zahvalnica, zakuska


Video i foto sa sajma 2020. godine


Theme images by hdoddema. Powered by Blogger.