Vojvođanski Hrvati i Hrvati Soli podižu suradnju na veću razinu

FOTO: Danijel Marković 

HKU "Antun Sorgg" iz Vajske (Vojvodina) osnovana je u srpnju 2017. godine s ciljem očuvanja tradicije kulture i običaja šokačkih Hrvata u Vajskoj. Nakon upoznavanja Hrvata Vojvodine, konkretnije Bačke, Hrvata Soli i Hrvata Vukovarsko-srijemske županije, počela je prekogranična suradnja. Pored zajedničkih interesa, tu su i povijesni razlozi suradnje. U nekoliko valova selidbe Šokaca Soli pred osmanskim zulumom, jedni su završili u Vojvodini i to selidbom prije 320 godina, a sa sobom su ponijeli sliku Gospe Gradovrško-Bačke koja se nalazi u jednom franjevačkom samostanu u Baču.

Posljednje migracije Šokaca su iz Soli u Slavoniju. Mnogo je razloga za suradnju koju su u jednom trenutku i sklopili. Po riječima dopredsjednika HNV (Hrvatsko nacionalno vijeće) u Republici Srbiji Željka Pakledinca, vrijeme je da se suradnja proširi na jednu višu razinu, pored kulturne na političke strukture, a glavni cilj je da uspostave suradnju Vojvodine, Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske iz razloga što su oni prije više do 3 stoljeća i krenuli iz Gradovrha i došli u Bač gdje sada žive i žele tu tradiciju i običaje sačuvati i zbog toga će nastaviti raditi na očuvanju tradicija i običaja Hrvata iz Soli kao i Hrvata Vojvodine.

Predsjednik HKU "Antun Sorgg" iz Vajske izjavljuje da je jedan od vidova suradnje dolazak  na međunarodni poljosajam Breške koji se ove godine održao 15. put. Na ovome sajmu predstavnici pomenute udruge prezentirali su svoje proizvode, rakiju, različita ulja, pekmez, džemove, kao i svoju narodnu nošnju i običaje, te su prezentirali i dvije knjige, "Kulturna povijest Vajske" autora A.T. Augustinova, te izabrane pjesme "Pjesme putujućih" - Lira naiva 2021. (Lira naiva je susret pučkih pjesnika Hrvata iz Srijema, Podunavlja, Sombora i Subotice)

Danijel Marković


Što su još izjavili predstavnici HKU "Antun Sorgg" Vajska i dopredsjednik HNV-a u Republici Srbiji možete poslušati u videima: 


Theme images by hdoddema. Powered by Blogger.