VIDEO: Pokladni utorak/Mačkare u Par Selu

FOTO: Danijel Marković

Poklade (Karneval lat. caro: meso + levare: dignuti; u značenju") je svečano razdoblje prije korizme u kojem se priređuju povorke maškara, kostimirani i maskirani plesovi.

Pokladni ophodnici također se nazivaju raznovrsnim nazivima poput maskara, mačkara, fašenka, pusta, dida, pesnika i ostalih naziva koji se razlikuju od mjesta do mjesta, kao i skupina poput zvončara, baba, pokladara, maškura i drugih, a pokladni nazivi ponekad označavaju nekoliko pojmova.


Jedni od čuvara ovog običaja je i skupina iz Par Sela koja svake godine obilazi kako Par Selo, tako i susjedne MZ i dio općine Živinice gdje žive Hrvati i katolici.

Član ove skupine je i Radan Divković, jedne od najstarijih grupa "Kulići-Jurići". U razgovoru Divković navodi da nastoje u ovo doba korona održati tradiciju i da je područje Par Sela jedno od rijetkih gdje još održavaju tradiciju.

Tradicija mačkara je karneval koji se kreće kroz MZ Par Selo i Dubrave. Svake godine nastoje obići što više kuća. Od nekadašnjih četiri ili pet grupa, napravljena je jedna, koja je prethodnih godina u naseljima dolazila na punktove koji su bili napravljeni za određeni zaseok nekoga sela, tako da se čitav dio sela okupljao na tom punktu.

Posted by Hrvatsko-tradicijski portal on Wednesday, 17 February 2021

Theme images by hdoddema. Powered by Blogger.